Bobotie

Bobotie met ananas chutney

Originele Bobotie recept: het populairste gerecht uit de Kaaps-Maleise keuken, wordt geserveerd met rijst, kokosmeel, chutney en gehakte noten.

  • 2 sneden witbrood
  • 250 ml melk
  • 1 kg half-om-half- of lamsgehakt
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 eetlepels masalakerrie
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • ½ theelepel djinten (komijnpoeder)
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel versgemalen peper
  • 1,5 theelepel zout
  • 3 eetlepels citroensap
  • 75 gr. Sultanarozijnen
  • 50 gr. Gehakte amandelen
  • 1 eetlepel chutney
  • 1 theelepel gedroogde gemengde kruiden (mint en oregano)
  • 5 eieren


Zet de rozijnen onder water en laat wellen (liefst ½ dag). Dit maakt het gerecht  minder droog.
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Vet een rechthoekige ovenschaal in. Week het brood in een beetje van de melk.
Vermeng het gehakt met het fijngemaakte brood, 2 van de eieren, ui, knoflook, specerijen, peper, zout, citroensap, rozijnen, amandelen, chutney en kruiden.
Druk het gehakt uit in de ovenschaal en maak de bovenkant gelijk.
Klop de 3 eieren los met de rest van de melk en giet dit over het gehakt.
Bak de Bobotie in ca. 45 min. gaar; de bovenkant moet lichtbruin zijn.

Ananas chutney:

Chutneys worden in de Zuid-Afrikaanse landen vaak geserveerd als bijgerecht bij stoofpotjes, rijstgerechten, enz. Ze zijn hartig-zoet. De bekendste is de mango chutney.

1 ui
500 gram ananas vruchtvlees
¼ tl zout
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
¼ tl kruidnagelpoeder
½ tl kaneel
½ tl cayennepeper
½ tl nootmuskaat
½ tl gemberpoeder
2 dessertlepels donkerbruine basterdsuiker
Sap van een halve citroen en wat rasp van de schil

De ui en de ananas heel fijn snijden of in de keukenmachine hakken. Doe dit in een pan met een dikke bodem en voeg de andere ingrediënten toe. Laat het langzaam ongeveer 30 minuten sudderen, af en toe doorroeren. Als hij na dit half uur nog te nat is, laat hem dan op een iets hoger vuur nog een tijdje inkoken tot ie de dikte heeft van appelcompote. Als hij niet zoet genoeg is, nog wat suiker toevoegen. Laat het afkoelen. In een afgesloten pot, kan het in de koelkast nog iets van 10 dagen staan.